Wijn, doe mij maar chardonnay…

Standard

Chardonnay ik hou ervan en jij?

Doe mij maar #chardonnay …

De vraag is en blijft waar hebben wij (jij en ik) het eigenlijk over? Die dikke vette chardonnay met dusdanig hout dat het lijkt of je een eikenvat aan het af likken bent of dat neutrale niets zeggende witte wijn van chardonnay uit het onderste schap. Je vindt in ieder geval een mooie chardonnay voor elk budget. En vergeet niet bij wijze van krijg je een fles van deze Meursault als je klakeloos een fles chardonnay besteld 😉

En welke chardonnay is dan de lekkerste of het beste?

Bourgogne, Australië, Chili of toch California

Dat er enorme verschillen in Chardonnay wijnen zitten heb jij vast al wel gemerkt. In het kort komt dit onder andere door de bodem samenstelling, het klimaat en de vinificatie. Zaken die mee spelen zijn bijvoorbeeld het optimaal oogsten (vaak gebeurt dit ‘s nachts om zo aroma’s en frisheid (zuren) te bewaren, inweking cq schil en lie contact, wel of geen malolactische gisting en het wel of niet gebruik van eiken vaten en battonage om maar een paar dingen te noemen.

Tel daarbij op de verschillende type hout onder andere nieuw en gebruikt, Frans, Amerikaans of Sloveens. Licht of donker getoast, Groot of klein en de mogelijkheden lijken bijna eindeloos.

Wist je trouwens dat er rond de 120 synoniemen zijn voor chardonnay en dat er bijvoorbeeld al meer dan 30 verschillende klonen zijn geregistreerd in Frankrijk.

Graag deel ik enkele Chardonnay’s die zeker de moeite waard zijn om te proberen. (Er zijn er natuurlijk veel meer)

Macon Domaine Sanguard Guyot

klassiek, mooi en betrouwbaar

Vaak een heerlijk glas. Vol, rond met fijne frisheid. In ieder geval een producent waar ik meer wijnen van wil proeven. Bijkomend voordeel van Macon is de prijs/kwaliteit.

Sarafin Chardonnay

Mooie “bourgogne” style chardonnay uit Turkije

Misschien heb je deze al voorbij zien komen in een eerder blok. Meerdere wijnen van deze producent (cq lijn) geproefd een alle meer dan mooie exemplaren.

Villion Zuid Afrika

mooie Wynen

Er komen ontzettend veel mooie wijnen uit Zuid Afrika. Deze recentelijk geproefd en zeker de moeite waard

Enate Chardonnay Barrique

Inderdaad Spaanse chardonnay. Een wijn die ik eigenlijk al een tijdje niet geproefd heb maar die mij wel is bij gebleven. reminder voor mij tip voor jou!

Leeuwin estate

Australië kan niet ontbreken in dit rijtje dus bij deze. Mooie producent is bijvoorbeeld Leeuwin estate. (luxe keuze;) )

Langhe chardonnay

Rolando

Inderdaad Piemonte. Naast mooie rode en witte wijnen van bijvoorbeeld Arneis hebben ze hier ook mooie Chardonnay.

Macedonia

wine country to discover

Bijvoorbeeld deze van popova kula winery makkelijk te verkrijgen in Nederland.

Brazilie

Je zag hem al voorbij komen in eerder blog een leuke en mooie om te proberen is natuurlijk wijn uit Brazilië of ken je die al? Fijne wijnen om te ontdekken.

Wente

Klassiek Californisch

je kan zeggen wat je wilt. Op zijn tijd een heerlijk glas Californische chardonnay is en blijft genieten. solide keuze is bijvoorbeeld Wente of beyer ranch (by wente).

Zowel voor de beginnende wijnliefhebber als de door gewinterde zelfs voor de zogenoemde ABC wijn drinkers (Anything But Chardonnay) is er wel een mooie chardonnay te vinden. Een geweldige druif die iedereen wel kan bekoren door zijn enorme verscheidenheid in stijlen.

Welke is jouw favoriet?

on your journey of wine
Vincent Bakker
winebuddynl

Leave a comment