Carnuntum wijn, ik ben fan…

Standard

Vooral voor rode wijn kan je hier je hart ophalen. Carnuntum is een glooiend wijngebied net ten oosten van Wenen. En misschien zijn het niet voor de handliggende druiven voor jou, namelijk de Zweigelt en de Blaufränkisch maar wat een mooie wijnen komen hier vandaan.

Geef ze tijd, geef ze lucht en een wereld van geur en smaak gaat voor je open..

De zogenaamde “jonge/basis” wijnen zijn al goed. Nog meer plezier haal je uit de village en/ of Rieden wijnen. Waarvan er zelfs enkele 1ÖTW oftewel erste lagen zijn. Dit zijn kwaliteit wijnen met expressie van Terroir, (Micro) klimaat en de hand van de wijnmaker (ster). Er zijn meerdere actieve vrouwelijke wijnmakers hier.

“Is Zweigelt de Pinot Noir van Oostenrijk ?”

Of het nu de Zweigelt of de Blaufränkisch is. Wat opvalt is dat het echt terroir wijnen zijn die uit de juiste handen geweldige wijnen brengen.

Proefnotities

Rubin Carnuntum 2020 Weingut Gottschuly-Grassl

fruit gedomineert met mooie combinatie van frisse zuren

Gottschuly Grassl Rubin Carnuntum

Zweigelt „Dornenvogel“ 2020 Weingut Glatzer

Elegante zweigelt met verdekte power en body. Mooie neus, fruit bosbes, kers, pruim, lichte kaneel , nootmuskaat anijs drop vol sappige aanzet. geintegreerde tannine en subtiele zuurgraad.

Ried Braunsberg 2020 Weingut Riedmüller

Blaufrankisch met minimale interventie o.a. druif eigen gist, spontane gisting. Elegante stijl mooi rood fruit fijne tannines en zuurgraad. Mineraal cq “salty”

Weingut Riedmüller

Ried Aubühl 1 ÖTW 2020 Weingut Artner

mooi rijp, stevig in neus en smaak. vol rijp stevig. blauwe bessen en “salty” donker fruit medium lengte. Blend van Zweigelt en Blaufrankisch

Weingut Artner

Ried Bärnreiser 1ÖTW 2020 Weingut Taferner

Fijn glas rond rijp, sappig aromatisch. Vol rond breed rijp en fris fijne tannine. sappig met een bîte mooie lengte. fruit kers braam bosbes lichte framboos

ps lees hier de proefnotities van andere wijnen uit Carnuntum o.a Dorli Muhr, Pitnauer etc.

Het zijn wijnen die wij vaker mogen en willen zien, mooi smaken als ze jong zijn en die zeker nog kunnen ouderen. De tannines en frisse zuren maken dit mogelijk.

Kortom ik ben fan van de wijnen van Carnuntum. Kwaliteitswijnen en heel inzetbaar bij verschillende gerechten.

Wil je meer weten neem dan een kijkje bij de Wine and Partners Carnuntum Academy

Speciale dank voor Wine and Partners en natuurlijk de producenten:

Weingut Glatzer

Weingut Artner

Weingut Taferner

Weingut Riedmüller

Weingut Guttschuly Grassl

Dorli Muhr

Weingut Netzl

Weingut Pitnauer

Ben je nieuwsgierig geworden naar Oostenrijkse wijn kijk eens bij VVOW (Vrienden van Oostenrijkse wijn) en bij de betere speciaalzaken o.a. @holywines in Geldrop

On your journey of wine
Vincent Bakker
Winebuddynl

Leave a comment