Herfst & Pinot Noir

Standard

Herfst en Pinot Noir. Een combinatie die echt wel lekker gaat. Het is een overgangsfase (al kan jij mij een goed glas Pinot Noir het hele jaar door serveren)

44606555_10215160894432919_7114562164173570048_n.jpg

Niks is zo fijn om dat lichte aardse & animale van een pinot noir (aka Spätburgnder) te combineren met de herfst gerechten. Klassieke combinaties als kalfsgerechten en diverse gerechten met paddestoelen zijn wat dat betreft een veilige keuze. Al heeft de Pinot Noir diverse gezichten.

In het algemeen fruit gedreven uit de “nieuwe” wereld (wordt tijd om dat woordje te verbieden) en meer rijpere aardse en animale uit de “oude” wereld (ook die 😉 )

In het algemeen komt het er eigenlijk op neer dat de Pinot Noirs met hout rijping duidelijk wat rijper van stijl zijn. Bourgogne bijvoorbeeld al van zijn eigen door de voorschriften maar ook diverse Pinots met de vermelding reserva of reserve zullen deze eigenschap hebben.

Pinot Noir is in veel gevallen al te onderscheiden door zijn kleur. De meest voorgekomen stelling is dat als je door de wijn deze tekst kan lezen dit (vaak) een Pinot Noir zal zijn. Donkere Pinot Noirs komen voor maar zijn wat dat betreft op 1 hand te tellen. Inderdaad is het een druif die relatief weinig kleur(stof) zal geven. Al zijn er diverse verschillende variaties van.

Het is zelfs zo dat je Pinot Noir druiven kan kopen met verschillende eigenschappen. misschien wel de beste voorbeeld is het verschil van fruhburgunder en spätburgunder.

Letterlijk vroeg rijp en laat rijp. Daarnaast kan je de tros soort nog kiezen en bijvoorbeeld de bes grote. Bij tros soorten kan je de vorm van de tros maar ook de trosdichtheid bepalen compact of los bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal invloeden die de uiteindelijke wijn bepalen.

Waarbij de wijnmaker en de grondsoort tevens invloed hebben op de smaak. denk bijvoorbeeld aan de opbrengt maar ook of het gaat over vulkanische bodem, basalt of zoals op zijn Duits Schieferboden.

Al met al is het zeker een druif (wijn) die je zeker deze periode een keer moet proberen. van Nieuw zeeland tot Chile van Bourgogne tot Duitsland. Misschien wel tegelijk gezamelijk langs elkaar.

 

visuel-Bn-2017-site-web_0.jpgPS Ben je nog niet echt een rode wijn drinker, koop dan binnenkort de Beaujolais Primeur/Nouveau (Rode wijn gemaakt van de Gamay druif) vooral na deze warme zomer zal het naast het fruit duidelijk wat fruitzoet hebben doordat de druiven mooi rijp zijn geworden .

On your journey of wineVincent Bakker
Advertisements

One thought on “Herfst & Pinot Noir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s