De Nederlandse wijnconsument

Standard

“Doe maar gewoon dat is gek genoeg!!”

Van 3 halen & 2 betalen tot liever 5 liter bag in box op de plank. De Nederlandse wijnconsument lijkt snel tevreden. Ze bestellen dood leuk een chardonnay of een merlot. En staan niet stil bij de vele verschillende wijnen cq. wijnstijlen die deze twee druiven kunnen maken. Voor jouw verbeelding een Chateau Petrus 2015 100 % merlot gaat snel voor 2400 euro over de toonbank, per glas dus minimaal 400 euro. Dus vertel maar ?

wijnfles

Zijn er dan echt geen goede wijnen onder de vijf euro??

Jazeker er zijn er honderden, allemaal goed gemaakt (mede door technische kennis en ervaring). En voor je het weet ben je aan je derde glas, terwijl je buurman nog steeds zit te nippen aan zijn eerste !?! Geheel gefocust op de wijn die in zijn glas zit. En inderdaad het is een andere wijn dan die bij jou in het glas zit.

Hij praat enthousiast over de breedte en diepte van de wijn. De vele smaaknuances die hij heeft ontdekt. Van rode fruit tonen gecombineerd met rijpe tonen van oosterse kruiden. Van houtrijping en toasting.En fenolische rijpheid, wat is dat dan weer denk je bij jezelf!

Welke wijn heeft hij in zijn glas? je wordt toch wel nieuwgierig. Het is de eerste stap in de goede richting. want zoals het bekende gezegde zegt.

“Life is too short to drink …”

Je ruikt nog een keer aan de wijn die in jouw glas zit, en denkt mis ik iets ? je komt niet verder dan drie smaken, en de afdronk ben je ook al kwijt. Je denkt zal ik het vragen om zijn wijn te proeven, of ..

Je twijfeld heel even, en stelt dan eerst de vraag: Welke wijn drinkt u? Waar komt hij vandaan?

Wil je hem proeven vraagt hij dan ? Enthousiast & verlegen zeg je dat je dat graag zou willen. Geheel gefocust begin je met ruiken. Rijpe Bramen, bessen een vleugje zoethout. En daarachter zit nog iets!

Vergelijkend met de eerste wijn die je in je glas had is er een wereld van verschil. Zoiets als dubbele woordwaarde met scrabble of wijn in het kwadraat.

Dus wil jij ook meer beleving uit jouw glas wijn halen. Probeer dan eens iets anders . Leg de laat een stukje hoger. Tussen de 10 en de 15 euro krijg je al heel wat. Zeker bij de betere wijnwinkel of speciaalzaak.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s