Wijn met vele gezichten …

Standard

Welkom in de wondere wereld van wijn. Geweldige wijnen, Poetische namen allemaal rozengeur en maneschijn. Of laat ik het nu mooier klinken en lijken dan dat het eigenlijk is?

SancerrecheatsheetMisschien heb je het zelf al een keer ervaren. De Sancerre (geweldige wijn uit de Loire van de Sauvignon Blanc druif) die je proefde op het terras van dat speciale restaurantje midden op het gezellige plein. Die vind je geweldig die wil je dan thuis ook wel eens ervaren.

Dus vol goede moed kom je met een net gekochte Sancerre thuis. Je had heb zowaar kunnen vinden ergens vlak bij huis. Dit is hem!! Het staat er duidelijk opgeschreven met mooie sierletters; Sancerre. Dit moet hem gewoon zijn. Je vrouw pakt de wijnglazen en jij zorgt voor de terraskussens. En met een plechtig ritueel wordt de fles open gemaakt. Oppervlakkig laat je nog weten dat het zeker iets moet zijn. Nog denkend aan de prijs die je hebt mogen betalen. zo rond een tientje zal het zeker zijn.

Dan wordt er aan de glazen geroken. ja dit kan hem echt weleens zijn. De geur van kruisbessen, buxus en kattepis. Ja die rook je toen ook op het plein. Vol goede moed ga je over op het proeven van de wijn. De smaak die laat het dan een beetje afweten. In plaats van de verkwikkende eerste ervaring met mooie spanning en aangename zuren lijkt deze meer op een waterige zuurtjeswater. Dit kan toch niet waar zijn?

Dit is echter alles wat het geeft. Geen diepte, geen breedte, geen nuances of trom geroffel, geen orkest dat zingt in je glas. En zelfs na meerdere malen walsen en geduldig wachten op een iets betere temperatuur merk je nog geen verbetering of erkenning.

Dit gaat hem toch niet worden. Hoe kan dat deze keer. Er zijn geen afwijkingen te vinden geen kurk & geen andere. En de naam die staat er toch echt goed op geschreven. Je checkt het voor de zekerheid voor de zoveelste keer.

En ja de naam die staat er geschreven, maar die zegt niks over de kwaliteit van de wijn. Het is geen garantie, het is geen zekerheid over de wijn. Het is vooral de wijnmaker die bepaald hoe de wijn zal zijn.

Dus volgende keer als je het toch weer wil proberen. Let dan niet alleen op de namen. Maar ook van wie de druiven zijn. Koop je wijn bij de slijter. Dat kan vaak al een hele verbetering zijn. Daarnaast een stukje voorbereiding of huiswerk. Lees je in op wat de wijnmaker doet of voor staat. Het verlengd gelijk je drink genot. En de tijd dat je bezig bent met de wijn.

Voetnoot:

Sancerre is een geweldige wijn uit de Loire. Die je minimaal een keer per jaar geproefd moet hebben. Het is één van de franse klassiekers. Voor deze tekst heb ik hem gebruikt als voorbeeld al had ik tal van andere wijngebieden kunnen gebruiken. Van Brunello tot Barolo, tot Rioja of Barossa.

ps. ik hoor graag je reactie

met wijnrijke groet,

Vincent

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s