Smaakstijlen in de supermarkt..

Standard

IMG_3201

Waar staat de wijn die je lekker vind & hoe vind je een alternatief of soortgelijke.

De laatste jaren hebben de supermarkten het allemaal makkelijker gemaakt (?). in plaats van op land staat het nu op het zogenaamde smaakprofiel van fris, fruitig, soepel, droog  tot vol. Daarnaast vind je vaak her en der door de winkel aanbevolen wijnen. Bijvoorbeeld bij de asperges of bij dat specifieke kaasje. Een hulpmiddel en een trigger.

Vind je hierdoor de wijn die bij jou past?

Uiteindelijk zal het je lukken. Je probeert ze allemaal en schrijft de lekkerste op. Kan het ook anders vraag je jezelf af? Ja het kan zeker anders. Kijk naar de wijnen die je lekker vind en wat hebben deze wijnen gemeen

Is het de smaaktype?

De druif ?

De bereidingswijze misschien (denk bijvoorbeeld aan houtgebruik)

of komen ze heel toevallig uit dezelfde streek of land?

Zijn het bijvoorbeeld wijnen met houtrijping die je lekker vind. Dan kan je vooral kijken naar de vermelding crianza ofriserva op het etiket (reserva, gran reserva). Hoe je van sappig rond en vol? Grote kans dat je dan van de wijnen houdt uit een wat warmere streek. Denk bijvoorbeeld aan grote delen van Chili of sunny California.

Hoe je van soepele wijnen? Dan zijn de druiven met relatief weinig tannines de ideale keuze. Denk aan bijvoorbeeld gamay, pinot noir (meer en mindere mate) en merlot.

Een andere hele belangrijke richtlijn is welke producent vind jij geweldig? Wijnmakers hebben een bepaalde stijl en die vind je geweldig of soms net niet. Vind je die ene wijn van die bepaalde wijnmaker geweldig. Grote kans dat de hele linie jou zal aanspreken.

Conclusie kijk naar wat je lekker vind: de druif, de producent en het land, Schrijf jouw favorieten op en kijk welke er theoretisch op zouden kunnen lijken. In praktijk zit je er heel af en toe naast. Echter meestal met deze richtlijnen kom je een heel eind in de goede richting.

Dus voordat je jouw boodschapjes gaat doen. Schrijf de drie rode en witte en of rosé wijnen op en kijk wat ze gemeen hebben.

Ik ben benieuwd of het jou gelukt is ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s