Roemeense wijn

Standard
 1. Moldavië

De regio met de meeste inheemse wijnrassen

 1. Muntenië en Oltenië

Regio met de grootste oppervlakte van wijngaarden

 1. Dobroedzja

Regio met uitstekende bodem en klimaat

 1. Transylvanische Plateau

De spannendste wijnregio met groot potentieel

 1. Banat

De regio die de meeste internationale bekendheid geniet

 1. Crişana en Maramureş

De kleinste wijnregio

Moldavië

De regio met de meeste inheemse wijnrassen

De Moldavië regio ligt in het oosten van het land en grenst aan de Oekraïne en de Republiek Moldavië (Moldova) en heeft 90.000 ha aan wijngaarden, verspreid over de hele regio. Moldavië, de grootste en beroemdste wijnstreek van Roemenië vooral vanwege het grote aantal inheemse Roemeense rassen die hier groeien, neemt 53% van de Roemeense wijnproductie op haar rekening. De regio staat bekend om haar witte wijnen, van simpele huiswijnen tot de meest beroemde zoete wijnen, die de concurrentie aan kunnen met wereldberoemde Sauternes. In dit verband moet worden opgemerkt dat de Cotnari wijn is opgenomen in de catalogus van de beste wijnen van de wereld.

Muntenië en Oltenië

Muntenië ligt in het zuidoosten van Roemenië, terwijl Oltenië ligt in het zuiden van het land, ten westen van Muntenië. Deze regio heeft de grootste oppervlakte van wijngaarden in Roemenië en is de 2de grote wijnregio qua wijnproductie. Hier wordt 29% van de Roemeense wijnen gemaakt. Vergeleken met Transylvanië en Moldavië, is deze regio warmer met veel zonlicht gedurende het jaar. Het oostelijke deel van deze regio, zoals Dealu Mare (Grote Heuvel), heeft een microklimaat die geschikt is voor zoete witte wijnen met een uitstekende zuurgraad. Tevens groeit hier de Fetească Neagră, een druivensoort die een van de meest opmerkelijke Roemeense wijnen produceert.Het westelijke deel van deze regio produceert enkele van de beste rode wijnen van Europa. Beroemd zijn vooral Fetească Neagră (inheems) en Cabernet Sauvignon (internationale druivensoort).

Dobroedzja

Regio met uitstekende bodem en klimaat

De wijnregio aan de kust, strekt zich uit van de Oekraïense tot de Bulgaarse grens, tussen de Donau Delta en de Zwarte Zee. In de heuvels is de bodem kalkrijk, aan de kust betreft het vooral slib en zandgrond. Men zegt dat Dobroedzja de meest gezegende streek van Roemenië is.Dobroedzja heeft de beste condities voor de wijnbouw met uitstekende bodem en klimaat: veel licht en warmte met weinig regen in combinatie met kalksteen bodems.De kwaliteit van de wijnen uit deze regio is bewezen door talrijke gouden medailles die gewonnen zijn op prestigieuze internationale wedstrijden door de wijnmakers in deze regio. Dobroedzja neemt 9% van de Roemeense wijnproductie op haar rekening.

Transylvanische Plateau

De spannendste wijnregio met groot potentieel

Transilvania “Van alle wijnbouwgebieden van Roemenië, is Transylvanië misschien wel de meest opwindende”, aldus de wijnexpert Tom Stevenson. De wijngaarden uit Transylvanië produceren hoogwaardige witte wijnen, die perfect de traditionele methoden combineren met nieuwe technologie, vooral Duitse. De wijnen die hier zijn gemaakt hebben aroma’s en geuren die nergens anders in de wereld te vinden zijn.Het belang van het Transsylvanische wijngebied wordt niet ingegeven door de huidige omvang van de wijngaarden, die nauwelijks 14.000 ha bereiken, maar door de kwaliteit van de hier geproduceerde, bijzondere nobele en unieke wijnen, evenals door het enorme potentieel van dit gebied voor wijnbouw. De wijngaarden zijn geplant tegen de voor wind beschermde heuvels. De witte wijnen zijn evenwichtig, droog, van goede kwaliteit en er is veel belangstelling voor. Transylvanië is verantwoordelijk voor 6% van de Roemeense wijnproductie. De mousserende wijnen uit Jidvei genieten nationale en internationale bekendheid.

Banat

De regio die de meeste internationale bekendheid geniet Banat is gelegen in het westen van Roemenië. Banat is de regio die de meeste internationale bekendheid geniet. De wijngaarden van Banat hebben eeuwenlang wijnen geleverd voor het keizerlijk hof van Wenen. Banat realiseert 2% van de Roemeense wijnproductie.

Crişana en Maramureş

De kleinste wijnregio

“Een adembenemend wilde en prachtig bergachtig gebied waar vriendelijke mensen een volksleven leiden op een plek waar de tijd heeft stil gestaan.”, Tom Stevenson in Wine Encyclopedia Crişana is gelegen in het westen van Roemenië aan de Hongaarse grens, terwijl Maramureş in het noordoosten van het land ligt. De Crişana regio biedt uitstekende rode wijnen (Cadarca, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot) terwijl Maramureş zure witte wijnen produceert, uitstekend voor brandewijn. Crişana en Maramureş vormen de kleinste wijnregio van Roemenie en leveren 1% van de totale landproductie.

Druivenrassen

Het Roemeense wijnassortiment omvat verschillende waardevolle inheemse druivenrassen die behouden zijn na de invasie van fylloxera.

 • Rood: Băbeasca neagră, Fetească neagră (grootmoeders- respectievelijk meisjesdruif)
 • Wit: Grasă de Cotnari, Fetească albă, Fetească regală, Galbenade Odobeşti
 • Aromatisch: Tămâioasă românească, Busuioaca de Bohotin

Fetească Albă (witte meisjesdruif)

Dit is een oude Roemeense variëteit en wordt geteeld in de meeste wijngaarden, vooral in Moldavië en Transsylvanië. Beschouwd door de wijnmakers in Roemenië als de inheemse witte druif met het meeste potentieel. Fetească albă staat voor elegantie. De wijnen zijn van hoge kwaliteit, fijn, rond, fluweelachtig en full-bodied, met een gemiddelde zuurgraad.

Fetească Neagră (zwarte meisjesdruif)

Een edel inheems druivenras uit de tijd van Daciërs. Feteasca Neagra is het ras die Roemenië onderscheidt op de internationale wijnkaart. De wijnen hebben een complexe smaak, kruidig en peperig, met aroma’s van een aroma van droge pruimen en zwarte bessen en hebben grote potentie tot veroudering.
Fetească Regală (koninklijke meisjesdruif)

Een witte druivensoort, ontwikkeld in de jaren 30, in provincie Mureş. Het is een natuurlijke kruising van Grasă de Cotnari en Fetească albă. De wijnen zijn droog, fris, met een hoge zuurgraad en een gedistingeerde smaak van sinaasappel en citrusachtige fruit.
Tămâioasă Românească (Roemeense Muscat)

Is de naam van de druif muscat en is waarschijnlijk het meest bekende witte Roemeense wijnras.  Het is een druif gecultiveerd op Roemeens grondgebied, meer dan 2.000 jaar geleden. Deze variëteit produceert hoogwaardige gearomatiseerde wijnen. De kleur van de wijn is goudgeel, met wilde bloemen en honing aroma, rijke smaak en 12-12,5% alcohol.

Internationale wijnrassen

De belangrijkste buitenlandse wijnrassen van West-Europese afkomst, die succesvol zijn aangepast aan de Roemeense wijnbouw zijn:

 • Rood: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah
 • Wit: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Italiaanse Riesling, Traminer Rose, Aligote
 • Aromatisch: Muscat Ottonel

De witte druivenrassen beslaan ongeveer 85% van de totale oppervlakte van de wijngaarden, terwijl de rode rassen goed zijn voor de resterende 15%. Het witte wijnen assortiment wordt gedomineerd door twee lokale rassen, Fetească albă en Fetească regală, en een internationale, de Italiaanse Riesling. De twee top rode rassen zijn: Merlot en Cabernet Sauvignon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s