Wijn voor (w)elke prijs?

Standard

Door Vincent Bakker: Het aanbod van wijnen is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Denk hierbij aan onder andere wijnen uit China, Egypte, Libanon en Brazilië.

Ook op het gebied van prijs kom je grote verschillen tegen van een euro tot een paar duizend.

Mede door de toenemende technieken in het wijn maken .En het los laten van traditionele methoden zie je niet alleen meer verschillende wijnen maar ook een betere kwaliteitsniveau van de wijn in alle prijsklassen.

De vraag is welke wijn willen wij drinken en wat willen wij als Nederlandse consument ervoor betalen. En tijdens het schrijven van dit column kom je er dan achter dat de gemiddelde prijs van een fles wijn die gekocht wordt in Nederland. En daar komt het!!! Niet schrikken !!

De gemiddelde prijs voor een fles wijn in Nederland is €2,69.

Ja je leest het goed gemiddeld twee euro en negen en zestig cent.

Tel hier af de kosten van de verpakking, transport en onze grote vriend de overheid (BTW en accijns). Een bedrag tussen de €1,25 en € 1,75 uit mijn hoofd. Dan hou je dus voor het gemak 1 euro over voor de wijn. Zelfs de bakker bakt het duurder.

Nou hoop ik ook ter ganser harte dat ik en vele andere wijnkenners en liefhebbers niet zijn meegenomen in dit gemiddelden. Waarom ? Dit zal in ieder geval het bedrag van die hele euro niet ten goeden komen.

Zelf kies ik meer wijnen uit de prijsklasse van €8,- tot €20,- euro. Soms erboven soms er onder. Mijn ervaring is dat in ieder geval de wijnboer iets meer zijn gang kan gaan. Een lager rendement, een selectievere oogst. Gewoon iets meer mogelijkheden om er wat passie in te leggen.

En zelfs in die prijsklasse van €8,- tot €20,- kan het soms tegen vallen. Denk bijvoorbeeld aan een fles Sancerre. Sancerre de bekende witte wijn uit de loire koop je in het algemeen rond de 10,- euro.

Hier kan het gebeuren dat je een tientje betaald voor de appellatie vermeld op de fles. En niet voor wat er in de fles zit. Een wijn verkocht door zijn naam en faam van de afgelopen jaren.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen hiermee? Laat het weten.

(Er zijn zeker geweldige wijnen te vinden in de Sancerre. Een aanrader is producent Henri Bourgeois in prijs en kwaliteit)   http://www.henribourgeois.com/#/en/portrait

Ik hoop dat je niet zo geschrokken bent als mij. En ik wil je zeker aanraden om wat vaker over de gemiddelde wijnbesteding te gaan. Noem het out of the box, het is weekend enzovoort. Maar geloof mij voor een paar euro meer kan je meer beleving en diepte vinden in de wijn.

Salute

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s