Wijn met beleving of…

Standard

Wijn met beleving of beleving met wijn!!!

Door: Vincent Bakker Sommelier restaurant Ristorante Sicilia
Je kent ze wel, die momenten waaraan je terug kan denken; de wijn, etiket en jaartal in je geheugen gegrift. Je weet nog precies met wie je was, waar je was en welke kleren jij of jouw metgezellen aan hadden. Inderdaad het was daar en daar en toen en toen.

Zou je dat niet vaker mee willen meemaken ?

Nu zijn er verschillende manieren om het gevoel terug te brengen. Je kunt natuurlijk een deel van jouw favoriete vakantieland in jouw eigen tuin creëren of je kunt net als mij met eenvoudigere manieren aan de slag onder andere temperatuur, glaswerk en entourage.

Niet heel lang geleden heb ik bijvoorbeeld de vuur korf aangestoken en heerlijk kunnen genieten van een Saint Nicolas de Bourgueil, (uit de Loire) Een boerse wijn waar je af en toe gewoon zin in krijg zoals Domaine la butte. En je begrijpt dat dit samen met het knetterende vuur een ware belevenis was.

Een andere manier (die je hopelijk ook al gebruikt) is het serveren van wijn op andere temperaturen dan zo uit de koelkast of uit het wijnrek. Zo geeft een witte wijn op hogere temperatuur al veel meer aroma’s weg en ja rode wijn iets kouder geeft andere nuances.

En dan komt er nog zo iets moois en om heel eerlijk te zijn iets wat ik eigenlijk ook veel te weinig thuis doe; karafferen en decanteren. Om de een of andere reden stof je ze vaker af dan dat je er een gebruikt al is het natuurlijk wel iets wat elke wijnliefhebber minimaal 1 zou moeten hebben in combinatie met diverse formaat glazen.

Voor sommige wijnen kan het een grote weldaad zijn, zoals jonge bordeaux die nog barst van de tannine of hoog alcoholische wijnen waarbij de alcohol domineert. Bijkomend effect is natuurlijk dat het de beleving van de wijn vergroot en als je dan toch ga sippen en ruiken zet de wijn uit de karaflangs een glas direct uit de fles en het avontuur kan beginnen.

Je kan natuurlijk ook samen een beleving maken, zoals reeds op internet de ronde gaat, voor het op pijl houden van je wijn kennis ga je bij een proefclubje! Is er geen in de buurt kan je die alsnog samen beginnen bijvoorbeeld met vrienden of kennissen. Neem ieder een andere wijn mee of een andere producent van een bepaald type wijn en maak er een mooie en gezellige vond van.

Mijn advies: als je de volgende keer een fles wijn open maakt… ga er goed voor zitten en maak er een geweldige beleving van met alles wat je voorhanden hebt. Geniet ervan en vergeet niet dat mooie wijnen komen van goede huizen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s