Ode aan de slijterij

Standard

Ode aan de Slijterij

Door: Vincent Bakker Sommelier restaurant Ristorante Sicilia

Ik drink graag een glas wijn en om heel eerlijk te zijn koop ik zelden dezelfde fles nog een keer. De enige uitzondering is als ik een wijn op wil leggen, om deze vervolgens de komende paar jaar te vergeten, te beminnen enzovoorts.

Waarom een ode aan de slijterij zou u zich af kunnen vragen! Omdat het gewoon fijn is om daar binnen te komen, te dwalen tussen de verschillende landen en producenten gewoon netjes georganiseerd. Geen soepel hier, rijp daar, fruitige wijn daar en de wijnen die er tussen in vallen ergens ertussen in.

Bij de slijter kan ik uren snuffelen, denken waar ik zin in heb. Je pakt de fles en in je hoofd roep je de bijbehorende informatie op en kijkt of hij voor de gelegenheid passend is. Wat dat betreft ben ik een echt moment drinker en eter.

Het grote voordeel is dat ik bijna dagelijks erlangs fiets dus sommige momenten schiet ik er naar binnen om nog snel die specifieke fles te pakken die ik de vorige keer heb laten staan.

Wel ben ik iemand die eerst gewoon lekker wil rond kijken, niet van kan ik u helpen meneer? Nee, ik wil de landen af; wordt het de Elzas? Zo ja welke van de zeven? Of wordt het Duitsland? Rood of wit? Rood, wordt het dan Spätburgunder of Dornfelder.

Zelf vind ik het ook leuk om een proeverij te maken, dan wel verschillende wijnen van een producent of een wijn van verschillende producenten. Leerzaam om te doen en je kunt vaak meteen de producent beoordelen op zijn of haar manier van wijn maken.

En ja af en toe kom ik er bedroefd terug met een afgekeurde fles wijn in de hand en loop met een lach en een nieuwe fles de winkel weer uit. Want ook voor service gaat het allemaal toch een stuk makkelijker.

En mocht u het zelf echt niet meer weten kan je altijd de slijter een keuze laten maken. Vaak erg verrassend zelf laat ik het ook af en toe blind doen gewoon ingepakt en wel mee naar huis met als enige informatie of het gekoeld of niet gekoeld mag.

Dus mocht u zich gaan verdiepen in wijn vergeet dan niet per land of streek uw wijnkeuze hierop af te stemmen. Vind passende wijnen bij uw slijter of kijk selecteer een proefpakket bij Wijntraining Online.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s