Mag het ietsje meer zijn

Standard

Een kreet van de bakker of de slager. Of gaat het hier over wijn ?
Het gaat hier inderdaad over wijn. En om heel eerlijk te zijn je komt er niet meer van af !
Na het lezen van deze tekst, zal het je niet meer los laten.
In bijna alle reclamebladen  over wijn en vele wijnetiketten kom je het tegen. Deze wijn past goed bij
rood vlees. Deze wijn  past ideaal bij schaal en schelpdieren enzovoort. Weg met die kreten al zijn ze
amusant.

Welk rood vlees, welke schaal of schelpdieren en veel belangrijker wat komt erbij!!
Neem bijvoorbeeld schaal en schelp dieren. Kreeft gegratineerd uit de oven valt onder schaaldieren.
Coquilles met een dressing van saffraan of citroen valt onder schaaldieren. Scampi’s in knoflook
crème saus valt onder …? Schaaldieren

Nou kan  het zijn dat je net de meest ideale fles wijn hebt gekocht die gewoon overal bij past. Bij
filmende gerechten, frisse gerechten, rijpe gerechten of zoetere gerechten. Chapeau.
Helaas kom je die niet zo veel tegen. Dus zit je met een probleem of grote uitdaging. Je kan natuurlijk
spelen met de wijn. Een paar graden koeler, iets warmer. Extra lucht, kleinere glazen of juist grotere
glazen. Maar op een gegeven moment is de speel ruimte op.
Zeker in deze informatietijd : Mag het ietsje meer zijn!
Zelf kan ik me erg vinden in de smaakindelingen van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie/
Eigenaar Echoput) In het kort hou je hier rekening met de smaakstijlen als rijp, fris, strak en filmend.
En de hoeveelheid zoet of zuur in de wijn en de gerechten. (+)
Persoonlijk zou ik die graag wat vaker terug willen zien. Geeft handige handvatten om mee te werken
en zorgt voor voldoende informatie om niet teleurgesteld te worden.
Dus ben je verantwoordelijk voor het uiten van wijnadvies of wijn/spijs uitingen in reclame,
menukaart of op het etiket.
Denk dan zeker aan het volgende
Is het advies juist of mis je informatie
Kan je het duidelijker formuleren of specifieker maken en draagt dit bij aan de informatie
Is het begrijpelijk voor iedereen of blijven er vragen ?
Een mooi voorbeeld hiervan staat hieronder ik ben benieuwd naar jouw reactie?
Deze witte wijn past perfect bij frisse gerechten met aanwezig zuur bijvoorbeeld de Carpaccio van
coquilles geserveerd met citroen olijfolie
In de tussentijd neem een lekker glas wijn.
welke… rood/ wit, filmend/ strak rijp ?      😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s